Az eleganciát lehet tanulni?


Első találkozásnál, ahogy végigmérjük partnerünket tetőtől-talpig, elkerülhetetlen, hogy ne alkossunk róla prekoncepciókat, míg mielőtt megszólalt volna. Jobb esetben a szimpátiánkat nyeri el az illető, amit a nonverbális kommunikációjából (testtartás, mosolygás, hogyan nyújtja a kezét felénk ) és a megjelenéséből adódó érzések alapján ítélünk oda. Számtalan „megbélyegzés” létezik, mint az átlagos (ez nem negatív!), csinos, sportos és az elegáns. Az előbbinek azonban nagyobb értéke van, nagy valószínűséggel meg is jegyeztek minket külcsínünkről. Vigyázat: Vehet fel valaki kosztümöt, azonban attól még nem lesz elegáns!

 

Oscar Wilde szerint: Az elegancia egyszerű, ugyanakkor nagyon sokrétű. Egyfajta összhang, mely éppúgy fontos az öltözködésben, mint az építészetben vagy a lakberendezésben.
Az elegancia nem vész el a részletekben, de nem is siklik el felettük. Egy elegáns ember a lezser vagy sportos ruhában is elegáns. A lényéből adódóan az. Utánozhatatlan, ahogy például odabiccent egy pincérnek, vagy ahogy rendel, majd fizet és távozik.
Ezt nem lehet megtanulni. Szívesen látnék a mindennapi életben is olyan partnereket vagy akár a magánszférában is olyan társakat, akik ilyen “erővel” bírnak.

Az elegancia az önmagunkkal szembeni igényesség egyik kifejezése. Ehhez nem kell különösebb tudás. Elég egy kis szépérzék és önismeret, én is ezekre szoktam támaszkodni.

elegancia

Nagyon meghatározó a közeg ahol felnevelkedtünk vagy épp dolgoztunk, kit milyen légkör vett körül, mit látott vagy milyen mintát követ éppen. Oscar Wilde-al szemben én határozottan úgy gondolom, hogy mindenki elsajátíthatja az elegancia alapjait, csak figyeljünk a részletekre jobban. Pár tanács:

  1. Az elegáns nem egyjelentésű a drágával. Inkább a ruha anyagára koncentráljunk (mennyire szellőzik, órákat kell-e majd vasalni mosás után stb.), mint a márkajelzésre. Soha ne viseljünk feltűnő márkajelzéses holmikat. Ez a hivalkodás, nem pedig az elegancia jele.
  2. A legfontosabb tudnivaló: soha ne tegyük nyilvános elemzés tárgyává a ruhákat, amiket viselünk. (leértékelve vettük-e, mennyit kajtattunk a ruha után stb.)
  3. Soha semmilyen ruhából ne látszódjon ki a fehérnemünk! Inkább sejtető ruhadarabok legyenek, mint kihívóak.
  4. Korlátozott mennyiségű szín és minta legyen egy öltözéken belül.
  5. Ne cserélgessünk a parfümjeinket. Az elegancia azt jelenti, hogy saját illatunk van, amelyhez ragaszkodunk.

Szólj hozzá Te is!

comments