Saját tapasztalatok

Sokan azért boldogtalanok, mert nem foglalkoznak eléggé önmagukkal. Bárhová is kerülünk az életben, egy kis önbizalom sosem árt. Szeretnék megosztani veletek néhány módszert. Nekem beváltak. Mi, nők a legtöbb területen sebezhetőek vagyunk, fontos, hogy tisztában legyünk önmagunk erősségeivel –gyengeségeivel és folyamatosan fejlesszük késségeinket.

Magabiztos megjelenés

Az első benyomás egyszeri és megismételhetetlen. Néhány másodpercünk van rá. Az első tíz másodperc az, amikor a legtöbb ember véleményt alkot a másikról, ennek a fontosságát sem a nők sem a férfiak nem tagadják.

Fontos: Öltözködésünk önbizalmat tükrözzön!

A jó megjelenés kulcsa a gondos előkészítés. Térképezzük fel újra ruhásszekrényünket és csoportosítsunk:

 1. Hétköznapi viselet: azok a ruhák, melyek csinosak és kifejezetten illenek hozzánk. Tegyük ezeket a fogasra, és győződjünk meg róla, hogy készen állnak a hordásra! Minden legyen kivasalva, ne legyenek leszakadt gombok, apró foltok ruhadarabjainkon, csak annyi dolgunk legyen reggel, hogy kikapjuk a szekrényből.
 2. Különleges alkalmakra való ruhák: különítsük el a mindennapi öltözékeinktől, lehetőleg védett helyen legyen tároljuk tisztítás után. Régebben az üzleteink szlogenje az volt: „Minden nap egy alkalom”. Nagy igazság van ebben a mondatban, mivel sosem lehet tudni, mikor találkozunk a nagy Ő-vel, minden helyzetben hozzuk ki magunkból a legjobbat!
 3. „Felejtsük-el” – öltözékek: azok a darabok, amik már évek óta nem volt rajtunk csak tartogatjuk és pakolgatjuk az „Egyszer majd jó lesz még” jelszóval. Gondolkodás nélkül váljunk meg tőlük! A ruhagyűjtő konténerek vagy a jótékonysági akciók vagy kiváló alkalmat nyújtanak erre.

Ha nem bízunk saját ízlésünkben, kérjük meg egy barátnőnket, hogy kísérjen el vásárolni, akinek tetszik a stílusa. Vessünk egy pillantást magunkra: mérjük fel erősségeinket és gyengéinket! Érettebb hölgyek gyakran követik el azt a hibát, hogy ragaszkodnak azokhoz a stílusokhoz, melyekkel fiatalabb korukban sikereket arattak. Ez érvényes színekre is. Merjünk színesen öltözködni, tűnjünk ki a tömegből! Én széles csípővel rendelkezem, mindig frusztrált, amikor nadrágot kellett felvennem, hogy nem fog jól állni, teltnek éreztem magam bennük. Évekig kísérleteztem, amíg megtaláltam a saját stílusomat, az utóbbi három évben csak ruhákat és leggingseket hordok télen-nyáron.

Csak könnyedén, lazán!

Kivel ne fordulna elő, hogy társalgás közben mást mond, mint amit az esze diktál?! Kár emiatt gyötrődni, csak tartsuk magunkat a következőkhöz:

 1. Minél egyszerűbben fejezzük ki magunkat, ne legyünk ömlengősek. A társalgás indításához célszerű könnyed témát választani.
 2. Figyeljünk a beszélgetőpartnerre! Tegyünk fel kérdéseket, melyekkel jelezzük, hogy érdekel, amit mond! Az emberek szeretnek magukról beszélni.
 3. Figyeljünk a testbeszédre! A kommunikáció 75%-át a testbeszéd közvetíti. Ne tegyük zsebre a kezünket, ne játszadozzunk a karkötőnkkel, ehelyett barátságos gesztusokkal keltsünk bizalmat! Fontos a közvetlen szemkontaktus!
 4. Korántsem mindegy, milyen a beszédünk tónusa. A hanghordozásunknak ugyanolyan fontos szerepe van, mint a kiejtett szavaknak. Ha bal lábbal keltünk reggel, nem kell a környezetünknek is rosszkedvet generálni, próbáljunk meleg, baráti  hangot megütni. Kerüljük a motyogást és a suttogást!
 5. Legyünk kezdeményezőek! Ha idegenként csöppenünk egy társaságba, ne húzódjunk be a sarokba, kezdjük mi a bemutatkozást.

Légy önmagad, légy magabiztos!

Az önbizalom megszerzésének a kulcsa, hogy higgyünk magunkban. A teljesítményünket alapvetően meghatározza az, ahogyan magunkról és a körülöttünk levő világról gondolkodunk. Az optimista ember azért sikeres, mert kockáztat azért, hogy boldog legyen. Néhány tanács arra, hogyan tudjuk önbecsülésünket fejleszteni:

 1. Mindennap szakítsunk időt valami olyan dolog elvégzésére, amelyet nehéznek találunk! Mondjuk nemet egy követelőző kollégának vagy rokonnak. Ha kell, válj meg emberektől, akik eddig az életed részei voltak, ha kell, szakíts meg rád negatívan ható kapcsolatokat a saját érdekedben.
 2. Tanuljuk meg szeretni önmagunkat! Menjünk el fodrászhoz, vagy vásároljunk új szájfényt! Ha látjuk, hogy jobban nézünk ki, máris kellemesebben érezzük magunkat a bőrünkben.
 3. Figyeljük a saját fejlődésünket! A nap végén vessünk számot a cselekedeteinkkel: mi az, amit helyesen tettem, mi az, amiben nagyon jó voltam, hol hibáztam és milyen kihívások várnak rám holnap?
 4. Beszéljünk magabiztosan! Kerüljük a negatív gondolatokat és a szavakat. Kerüljük a „ha”, „talán”, „esetleg” kezdetű mondatokat.
 5. Tanuljunk a hibáinkból! A mai „ meg kell szerezni” társadalomban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak a siker számít. Folyamatosan kergetjük a sikert és a vágyainkat. Ha kudarc ér minket, gondoljuk át mit rontottunk el, mi az, amit nem szabad megismételnünk? Legyünk konstruktívak, keressük az okokat és megoldásokat!

Szólj hozzá Te is!

comments